A piactérről

A Digitális Jólét Program Civitas Sapiens Okos Város Tudásközpontja a Magyarországon elérhető okos város megoldások tesztelése, az ügyfél-elégedettség és a hatékonyság mérése, a szabályozási és a finanszírozási modellek kialakítása, támogatása érdekében Okos Város Piacteret hozott létre. A Piactér egy olyan infokommunikációs platform, melynek használatával a Piactér szereplői - fejlesztők, önkormányzatok, finanszírozók, stb. - egymással kapcsolatba tudnak kerülni, és a megrendelők különböző okos város megoldásokat ismerhetnek meg.

Hogyan működik a Piactér?

A fejlesztők számára szigorú, előzetes felmérést és ellenőrzést követően lehetőséget biztosítunk innovatív megoldásaik megjelenéséhez. Az egyes okos város termékek és szolgáltatások jogi, műszaki, gazdasági, valamint társadalmi validációt követően válnak elérhetővé a Piactéren, a DJP megbízott szakértői által végzett előzetes vizsgálat teljes dokumentációjával együtt. A megrendelő intézmények ezáltal minőségbiztosított forrásból tájékozódhatnak az elérhető okos város megoldásokról.

A Piactér hazai viszonylatban

Az Okos Város Piactér létrehozása és működtetése hiánypótló tevékenység a hazai település- és térségfejlesztési ágazatban: az okos város alkalmazások, termékek, fejlesztések piaca – amelynek megrendelői, vevői oldala jellemzően az önkormányzatok, vagy azok háttérintézménye – egyelőre nem szabályozott, az okos város/digitális város címmel megvalósuló beruházások műszaki, gazdasági és társadalmi jellemzőinek nincs kialakult, egységes monitoring rendszere.
Az Okos Város Piactér illeszkedik a kapcsolódó hazai kormányzati kezdeményezésekhez. A Lechner Tudásközpont által létrehozott Okos Város Példatár és a Belügyminisztérium által koordinált Monor okos város mintaprojekt mellett az Okos Város Piactér állami validációs térként funkcionál a döntően hazai fejlesztésű termékek és fejlesztések minőségbiztosítása céljából.