Digitális Jólét Program

Magyarország kormánya által 2015 elindított, a digitális ökoszisztéma egészét érintő Digitális Jólét Program (DJP) célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertesei közé kerüljön.
Magyarországon a digitalizáció folyamata az utóbbi időben láthatóan felgyorsult, ehhez a Digitális Jólét Program keretében hozott intézkedések is hozzájárultak.
A Digitális Jólét Program az utóbbi években az internet mindenki számára történő hozzáférhetővé tétele és megfizethetősége, az infrastruktúra-fejlesztés, az oktatás digitalizálása és a többi már megkezdett tevékenysége mellett új területeken is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország minél felkészültebb legyen a digitális átalakulásra. Ezért Magyarország kormánya széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetést követően, 2017. nyarán döntött a Digitális Jólét Program kibővítéséről, a Digitális Jólét Program 2.0 elfogadásáról. A DJP2.0 a digitális előnyszerzés stratégiája, hiszen a magyar gazdaság, az állami működés és a magyar társadalom digitális fejlesztésének szinte valamennyi területén megfogalmaz digitalizációt támogató programokat.
A DJP2.0 célja továbbá, hogy a települések, a polgárok, a vállalkozások és a közösségek minél szélesebb körben ki tudják használni az Okos Város fejlesztések kínálta lehetőségeket.

Civitas Sapiens – Okos Város Tudásközpont

A jövő egyik fő gazdasági tényezője a város, amelynek versenyképességét digitális fejlesztések segítik. A települések mindennapi életébe olyan okos megoldásokat kell beépíteni, amelyek könnyebbé, élhetőbbé, biztonságosabbá teszik az ott élő emberek életét. Az okos város fogalma mára olyan fenntartható, a lakók számára komfortos és a környezettel harmóniában lévő városok építését jelenti, amelyek egyúttal a gazdasági fejlődést is előmozdítják.

A Digitális Jólét Program Okos város – Smart City fejlesztési programjának célja, hogy a települések, a polgárok, a vállalkozások és a közösségek képesek legyenek minél szélesebb körben kihasználni a rendelkezésükre álló lehetőségeket.