A Digitális Falu Program célja, hogy okos, digitális megoldások alkalmazásával még tovább növelje a falvak megtartó erejét és az ott élők életszínvonalát, illetve erősítse a vidéki életforma hagyományos előnyeit. A program a vidéki térségekben élők, és a falvakban letelepedni szándékozók számára kívánja vonzóvá tenni a kistérségeket. Az eseményen Balla Attila a Digitális Jólét Nonprofit Kft. Digitális Vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese a Digitális Falu Programról elmondta: a program okos megoldásokkal támogatja a kistelepülések vonzerejének növelését. „A falvak az okos, úgynevezett „smart” megközelítéssel nemcsak élhetőbb helyekké, de akár innovációs központokká is válhatnak.” - hangsúlyozta az ügyvezető-helyettes.


Balla Attila: "A program okos megoldásokkal támogatja a kistelepülések vonzerejének növelését"

Az okosvárosok fejlesztése a kormányzati, önkormányzati, gazdasági, tudományos és civil szereplők, valamint a helyi polgárok együttműködésére épül. Az okostelepüléssé válás minden esetben egyedi programot feltételez, és a technológia fejlődésével párhuzamosan folyamatos korrekciót, nyomon követést igényel. A Településszonda célja, hogy a helyi közösség igényeire reflektálva olyan javaslatokat fogalmazzon meg, amelyek segítségével hatékonyabban szervezhető meg a vizsgált település, térség szolgáltatási rendszere, ideértve a környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható helyi tömeg¬közlekedés, egészségügy és szociális ellátás, hulladékgazdálkodás, energiatermelés kialakítását vagy a helyi erőforrásokra és hagyományokra épülő szolgáltatások szervezését. A részvételi kutatás eredménye egy műszaki tartalommal ellátott cselekvési terv az önkormányzati és kormányzati döntéshozók számára a konkrét helyi igényeket, trendeket és megoldásra váró problémákat illetően.



A Településszonda fontos eleme a helyi stakeholder-igények és preferenciák empirikus kutatása, a felhasználói szempontok felmérése, a koronavírus okozta válság által a korábbinál is jobban fókuszba kerülő digitalizáció állapotának vizsgálata, valamint helyi problématérkép készítése a környezeti és gazdasági fenntarthatóság szempontjaira tekintettel. A kutatás, mely a közösségi tervezés települési szintű dimenziója, alapvetően az állampolgárok részvételén alapul.

A rendezvényen Péter Ferenc, Maros Megye Tanács elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanács elnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanács elnöke is részt vett.

A Digitális Jólét Program (DJP) kiemelt figyelmet fordít a digitalizáció témájában zajló ismeretterjesztésre és kapcsolatépítésre a külhoni térségekben is.

A Településszondával kapcsolatban bővebb információ:
Besenyei Sarolta (Digitális Jólét Nonprofit Kft. Erdélyi képviseletének vezetője)
Email cím: djpmarosvasarhely@djnkft.hu