A kiállítást az esemény fővédnöke, dr. Áder János köztársasági elnök nyitotta meg köszöntőjével. Az esemény szakmai védnökei Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Nagy István agrárminiszter volt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), mint arany támogató jelent meg a rendezvényen, ahol a vendégország idén Hollandia volt.  A nyitónap főelőadója Joanna Drake, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának igazgatóhelyettese volt.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) ezúttal az online térben április 28. és 30. között rendezte meg a hatodik Ökoindustria Virtuális Zöldipari Expót és Konferenciát. Közép-Európa egyik legjelentősebb környezetipari szakkiállításán a környezetvédelmi technológiák, innovációk, termékek széles skáláját ismerhették meg a regisztrált látogatók. A kiállításon bemutatkoztak az új hulladékanalizáló és -válogató technológiák, valamint egyéb intelligens, digitalizációs megoldások a vízkezelésben és -védelemben. Az expótérben közel 70 kiállító – közöttük a DJP – innovatív szolgáltatásai és termékei mutatkoztak be. A rendezvényen 100 előadó és mintegy 4000 érdeklődő vett részt.

Balla Attila DJP virtuális standján szervezett kerekasztal-beszélgetésen bemutatta a Civitas Sapiens Okos Város Tudásközpont munkáját. Mint elmondta, az okosváros-szolgáltatások egyik legfőbb célja, hogy élhetőbbé tegyék a településeket, ennek pedig elengedhetetlen feltétele, hogy célzott és minőségbiztosított fejlesztések valósuljanak meg. Ennek elősegítésére szolgál a Településszonda, amelynek feladata, hogy felmérje az adott település igényeit még az újdonságok bevezetése előtt. Hasznos felület az úgynevezett Okos Város Piactér is, amely összeköti az érdeklődő önkormányzatokat az államilag minőségbiztosított szolgáltatókkal vagy szállítókkal. A Digitális Falu Program – amely egy átfogó, konkrét intézkedéseket tartalmazó terv – célja, hogy a digitális megoldások segítségével megfékezze a kistelepülések elnéptelenedését. „Nem lehet más a végcélja a digitális fejlesztéseknek, mint a polgárok életkörülményeinek javítása, hiszen csak így lehetnek hasznára a közösségeknek” – hangsúlyozta Balla Attila. 

Dr. Zsombok László, a HumánSwot Tanácsadó Kft. ügyvezető-tulajdonosa a beszélgetésen elmondta, a közelmúltig az okosváros-fejlesztések piaca kétszereplős volt: az önkormányzatok megrendelőként, a cégek pedig beszállítóként voltak jelen. A két fél érdekei gyakran szembekerültek egymással, így az adott település lakóinak érdekeit nem mindig vették figyelembe. A szakértő örömtelinek nevezte, hogy mostanra a piacon megjelent egy harmadik szereplő, mégpedig az állam. A kormányzati cégek és minisztériumok mediátorként lépnek fel, az igényekhez igazítják a fejlesztéseket, és közvetítenek a szállítók, valamint az önkormányzatok között. „Ez nagyon fontos dolog, mert sikeres, integrált, valóban működő és hosszú távon fenntartható okosváros-fejlesztéseket csak így lehet megvalósítani” – hangsúlyozta.   

Orbán Krisztián, az NAVIDEA Vezetői Tanácsadó Kft. ügyvezetője rámutatott, hogy jelenleg nagyon sok gyártó foglalkozik okoseszközökkel, így a piac telített hasonló funkciókkal bíró technológiákkal. Ez azt eredményezte, hogy sok eszköz öncélúvá vált, és egyre nehezebb kiválasztani azt, amelyik valóban javítja az életkörülményeket. Napjainkra viszont az a jellemző, hogy a települések a saját igényeikre szabott szoftvereket készíttetnek, s ezek a fejlesztések már egy nagyobb jogi és technikai rendszerbe illeszkednek. „Ehhez viszont szükség volt arra, hogy a közigazgatásban olyan szakértők dolgozhassanak, akik értik ezeket a folyamatokat” – emelte ki Orbán Krisztián.    

Az Ökoindustria2021 Virtuális Zöldipari Expo és Konferencia fő támogatója az ITM, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, valamint az Envirotis Holding Zrt.