A díjakat az immár harmadik alkalommal megrendezett Civitas Sapiens ’21 Okos Város témájú nemzetközi szakmai konferencián adták át, ahol a résztvevők megismerhették a több mint harminc kiállító jövőbe mutató városfejlesztési megoldásait is.

Az Év Digitális Faluja
címet 2021-ben alapították azzal a céllal, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseiket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat.
A címre a digitális innovációkat alkalmazó, ötezer fő alatti magyarországi települések pályázhattak. A 2021. augusztus 20-i határidőig beérkezett pályázatokat egy szakértőkből álló, független szakmai zsűri értékelte. „Az Év Digitális Faluja” címet négy kategóriában adták át a konferencia keretében.




„Ma hazánk egy gazdaságilag növekvő, a hazai és a külföldi vállalatok számára egyaránt optimális környezetet biztosító, az innováció terén folyamatosan fejlődő, a világjárvány egészségügyi és gazdasági hatásaival sikeresen megküzdő állam Európa szívében. A visegrádi országok és tágabb értelemben az egész térség jelentősége is egyre jobban növekszik. Közép-Európa erősödik, a versenyképessége javul, és a gazdasági teljesítménye nő. Nem esünk túlzásba, ha azt mondjuk, Közép-Európa a kontinens gazdasági motorjává vált. Az Ipar 4.0, a robotizáció, a mesterséges intelligencia, az adatgazdaság, a smart technológiák robbanásszerű terjedése azonnali válaszokat követel meg. Közép-Európa képes arra, hogy lehetőségeit kiaknázva eredményes válaszokat adjon a kor technológiai kihívásaira és az innováció terén is mintává váljon. Minden adott ahhoz, hogy sikerre vigyük a térséget, ezzel pedig sikerre vigyük Európát.” – fogalmazott köszöntőbeszédében Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A Civitas Sapiens ’21 Okos Város konferencián résztvevők építőipari technológiákkal is megismerkedhettek, valamint felmérhették, hogyan támogatják a drónok a jövő okos városait; vagy éppen együtt gondolkodhattak arról, hogyan tehető okos eszközökkel költséghatékonyabbá egy-egy település működése. Szó volt továbbá arról is, hogy az innovatív, okos megoldások hogyan járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez, és az okos környezet hogyan hat a társadalomra és az életminőségre.

„Az idei esemény vendégországa Csehország. A delegáció képviseletében polgármesterek, kiemelt közigazgatási szakértők és kiállítók osztották meg tapasztalataikat és ismereteiket a saját „smart” megoldásaikról. Szó esett az igénybe vehető támogatási lehetőségekről, a legelismertebb hazai és nemzetközi városfejlesztési projektekről, valamint bemutatták a résztvevőknek azokat a tudásközpontokat, ahol a települések segítséget kaphatnak digitális fejlesztéseikhez. Az érdeklődőknek megmutatták, milyen digitális települési ökoszisztémák működnek Magyarországon és Csehországban, és összehasonlították a V4 országok digitalizációs politikáit is” – összegezte az idei év érdekességeit Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese.


„AZ ÉV DIGITÁLIS FALUJA” DÍJAZOTTJAI


I. kategória: Innovatív települési környezet
Nyertes: Alsómocsolád
A díjat Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára adta át Dicső László polgármesternek.


A településen 3 DJP Pont és az IT(T) Ifjúsági Információs Pont alkotják az okos közösségi tereket, melyek környezetében 80 méteres körben biztosított az ingyenes wifi lefedettség.

A település rendelkezik okos stratégiával, tagja az Okos Települések Európai Hálózatának, kezdeményezője az első Magyarországi okos térség létrejöttének, továbbá a Digitális Jövő Települési Hálózat alapítója. A településen rendelkezésre áll egy térségi interaktív, közösségi közlekedés-támogató rendszer, a HazaTér.

A turisztikai szolgáltatásokat planetárium, Boeing szimulátor és QR kódos sétaútvonal támogatja.


II. kategória: Fenntartható épített és természeti környezet
Nyertes: Nagypáli
A díjat Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára adta át Köcse Tibor, Nagypáli polgármesterének.


A település egy energiaparkkal rendelkezik, amely nemcsak a település energia ellátásában vesz részt, hanem zöld turisztikai attrakcióként is üzemel.

A berendezések között szerepel egy hibriderőmű, napraforgó fotovoltaikus napelem telep, napelemmel fedett autó parkoló, hőszivattyú az épületek fűtéséhez, valamint egy automatikusan vezérelt vándor rostélyos kazán, amelynek az energia termelése folyamatosan összehangolásra kerül az újonnan telepített energia piramissal.

A piramis segítségével pontosan szemléltethető a közintézmények aktuális energiafogyasztása, valamint a megtermelt elektromos és hőenergia közötti különbségek, továbbá az időjárási adatok is.


III. kategória: Innovatív társadalmi és közösségi jólét
Nyertes: Füzérradvány
A díjat Gaal Gergely, a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítésért felelős miniszteri biztosa adta át Uhrin Sándor alpolgármesternek.


A településen 2021-ben az Idősek Klubjában lévő DJP Pont mellé, a Művelődési Házban és a Könyvtárban további kettő DJP Pontot nyitottak. Az idősek mellett a lakosság minden korosztályát megszólítják programjaikkal. Mind a három DJP Ponton tartanak digitális médiaműveltség (DMSZ) előadást szülőknek és nagyszülőknek egyaránt.

A Polgárőr Egyesülettel partnerségben történt digitális fejlesztés keretében térfigyelő kamerákkal látták el a települést a jobb és eredményesebb közbiztonság érdekében.

A helyi Református Egyházközséggel karöltve „okosították” a helyi templomot; napelemet, invertert telepítettek, valamint digitálisan követhetővé vált a termelt napenergia mennyisége. A napenergiából nyert villanyárammal fűthetővé vált a templom is.


IV. kategória: Innovatív gazdasági ökoszisztéma
Nyertes: Rábapordány
A díjat Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára adta át Visy László polgármesternek.


A település Magyarországon egyedülálló, és Európában is ritkaságnak számító sertéstelepet épített a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. megvalósításában. A beruházás eredményeként gyakorlatilag minden olyan külső tényezőt kizártak, amely az állatokra veszélyes lehet, valamint – a levegőt is – fertőtlenítő rendszerrel látták el a sertéstelep zárt tereit.

Minden folyamatot automatizáltak, a fűtést, a szellőztetést, a takarmánykiosztást is. A takarmányozás chipes azonosítás alapján működik, a kocaszállón ultrahangos szalonnavastagság-mérés alapján válogatják egy csoportba az azonos takarmányigényű egyedeket.


V. Digitális Jólét Program különdíj

Jelentős számban pályáztak „Az Év Digitális Faluja”-díjra olyan települések, ahol DJP pont, a Digitális Jólét Program kompetenciafejlesztő hálózata működik, így a négy kategória győztesein kívül a Digitális Jólét Program felajánlott egy különdíjat a DJP Ponttal is rendelkező települések egyikének, ezzel is hangsúlyozva a DJP Hálózat fontosságát és hasznosságát.

Nyertes: Bakonysárkány
A díjat Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese adta át Ősz Ferenc polgármesternek.

A településen üzemel a Digitális Jólét Program digitalizációért felelős pontja, mindemellett a település naprakész weboldalt üzemeltet.

A település Temető infó térinformatikai rendszert használ, melynek segítségével naprakészen üzemeltetik a község sírkertjét.

Kiemelendő a Fekete István Általános Iskola digitális szakköre, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a robotikával, 3D tervezéssel és nyomtatással.

A község rendelkezik digitális adatgyűjtő meteorológiai állomással, amely folyamatosan adatot szolgáltat az időjárási jelenségekről. Az állomás égkép kamerával is felszerelt.