A digitális átalakulás egyik legfontosabb kérdése, hogy hogyan tudjuk az internetet, különösen a fiatalok hogyan tudják az internetet biztonságosan, tudatosan és értékteremtő módon használni. Az internetes gyermekvédelem közös ügyünk és felelősségünk. A célunk, hogy egyre hangsúlyosabban érvényesüljenek az internethasználat napi gyakorlatában a gyermekek védelmét szolgáló szabályok és intézkedések. A DGYS gondozásában most megjelenő kiadványok kétféle szempontból közelítik meg a biztonságos internethasználat kérdését: az egyik egy korcsoportokra lebontott, gyermekjogi szempontokat figyelembe vevő tájékoztató, míg a másik kifejezetten a mai fiatalok körében elterjedt és népszerű közösségi média oldalakról és játékokról szóló, könnyen áttekinthető, egységes szempontrendszerű, összefoglalók.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a DJP-DGYS és dr. Baracsi Katalin, internetjogász szakmai együttműködésének köszönhetően mától magyar nyelven is elérhetőek Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Online Gyermekvédelmi Útmutatói, amelyek az internet világának új kihívásaira, kockázataira gyermekjogi megközelítésének alapuló válaszokat nyújtanak.  Az Online Gyermekvédelmi Útmutatók között a kisebb és nagyobb gyermekeknek szóló munkafüzetek és tanári segédanyagok mellett, külön-külön a szülők és családok, politikai döntéshozók, jogalkotók, és az iparági szereplők számára szóló útmutatók is megtalálhatóak, amelyek közérthető, áttekinthető formában adnak teljes képet a digitális gyermekvédelem aktuális helyzetéről, kérdésfeltevéseiről és megoldási stratégiáiról.

A DGYS és a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány Tanszékének együttműködésében összesen huszonegy közösségimédia-platformhoz, játékhoz és csevegőalkalmazáshoz készült részletes, informatív tájékoztató, amelyet olyan egyetemi hallgatók készítettek, akik maguk is aktív felhasználói ezeknek a felületeknek.

A közösségi média felületek már nagyon korán megjelennek és egyre növekvő szerepet töltenek be a serdülőkorban lévő gyermekek életében, és a különböző médiahasználati szokások miatt a szülők sokszor nem ismerik pontosan azokat platformokat, amelyeket a gyermekük használ. Ezért a letisztult, informatív közösségi média útmutatók célja, hogy a szülők tisztában legyenek a fiatalok által leggyakrabban használt platformokkal, játékokkal és csevegőalkalmazásokkal.

Az Online Gyermekvédelmi Útmutatók elérhetőek a https://digitalisgyermekvedelem.hu/itu-cop oldalon, míg a Tájékoztatók egyenként és kiadvány formátumban összefűzve is letölthetőek a https://digitalisgyermekvedelem.hu/platformok oldalról.