A Digitális Jólét Program Okos Város Tudásközpontja 2020. november 19-én immáron második alkalommal rendezi meg a Civitas Sapiens’20 – Okos Város Konferenciát. A koronavírus okozta járványhelyzet miatt ezúttal online platformon.
Napjainkban komoly igény mutatkozik arra, hogy a városok és falvak intelligensebbek legyenek, és képessé váljanak arra, hogy hatékonyan kezeljék az urbanizáció kihívásait, valamint sikerrel alkalmazkodjanak az új helyzetekhez és a felmerülő kérdések kapcsán adekvát válaszokat adjanak. Ezért a DJP2.0-ban külön hangsúllyal szerepel az Okos Város – Smart City fejlesztések témaköre, hogy a települések mindennapi életébe olyan okos megoldások épüljenek be, amelyek könnyebbé, élhetőbbé és biztonságosabbá teszik az ott élő emberek életét.

Világszerte kihívást jelent a falvak, térségnek elnéptelenedése, így a konferencián idén az okos falvak is előtérbe kerülnek. Bemutatásra kerül a Magyar Falu Programhoz szorosan kapcsolódó Digitális Falu Program, mely innovatív és digitális megoldásokat kínál a vidéki kihívások hatékonyabb kezelésére, a helyi közösség és a térségi együttműködés fejlesztésére. A Digitális Falu Program célkitűzése nem más, mint a magyar falvak megtartó erejének és az ott élők életszínvonalának növelése, a vidéki életforma hagyományos vonzerejének erősítése, mindezt okos, digitális megoldások alkalmazásával segítve.

A plenáris előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken hazai, valamint nemzetközi (maláj, bajor, amerikai, finn, lengyel) előadók osztják meg a témával kapcsolatos stratégiai és szakmai gondolataikat. A résztvevők betekintést nyerhetnek a hazai településfejlesztési gyakorlatok realitásába, a Digitális Falu Program révén  konkrét megoldásokkal és lehetőségekkel találkozhatnak, valamint interaktív kiállítás keretében ismerkedhetnek meg a legújabb magyar okos város megoldásokkal és azok fejlesztőivel. A konferencián bemutatkoznak az MCC-DJPlab Smart City Challenge verseny résztvevői okos egyetemi campus fejlesztési ötleteikkel.

Az online esemény kiváló alkalom arra, hogy a terület iránt érdeklődők, szakemberek fontos információkat kapjanak az induló Digitális Falu Programról, a fejlesztési irányokról és trendekről, illetve megismerjék a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat.

A konferencia lehetőséget teremt a párbeszédre a települések és azon gazdasági szereplők között is, akik fejlesztéseikkel lehetőséget teremtenek egy okosabb és fenntarthatóbb élettér kialakítására.

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a Civitas Sapiens’20 – Okos Város szakmai konferencia honlapján lehet: https://civitas.eventcloud.hu/registration

A konferencia részletes programja itt elérhető.

A 2019-es konferencia kiadvány itt elérhető angolul és magyarul.