Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásában bemutatta a DJP ötéves történetét, megjegyezve, hogy elsősorban kormányzati stratégiaalkotással foglalkozik a DJP, s mára már több mint 90 projekt zárult sikerrel. A DJP keretében működő Magyarország 5G Koalíció és Mesterséges Intelligencia Koalíció nemcsak a kormányzati szektort, de a szélesebb szakmát is összefogja, fórumot nyújtva a piaci szereplőknek is. „A világon az elsők között vagyunk, ahol már létezik egy valóban működő 5G-hálózat” – hívta fel a figyelmet az ügyvezető, hozzátéve, hogy ez egyelőre Budapestre és még néhány országrészre igaz. A DJP nagy hangsúlyt fektet az okos város fejlesztésekre is, aminek központi terepe a Civitas Sapiens, Okos Város Tudásközpont. Magyarországon több mint 3000 önkormányzat van, s az okos város fejlesztések elsősorban a nagyobb településekre koncentrálnak, a központ ezeket a fejlesztéseket összehangolja miközben támogatást nyújt az okos város fejlesztésekben érdekelt vállalatoknak is. 

Bus Szilveszter,
Magyarország bangkoki nagykövete a fórum megnyitóján elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a diplomáciai képviselet minden támogatást megad azon magyar cégeknek, amelyek Thaiföldön nyújtanának szolgáltatásokat. Emlékeztetett, hogy Bangkoknak csak két európai várossal – Lisszabonnal és Budapesttel – van testvérvárosi kapcsolata. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet – az okos város fejlesztések nemcsak a fővárosokra korlátozódnak, hiszen „minden városnak szüksége van okos város megoldásokra”. Kitért arra is, Magyarország vezető szerepet tölt be a régióban az új technológiák bevezetésében, mint például a víz- és hulladékkezelésben, a közösségi közlekedés okos koncepciók szerinti megszervezésében és a zöld energia felhasználásában is.

Dr. Ekarin Vasanasong
, a Krunthep Thanakom Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, az általa vezetett cég elsősorban a bangkoki önkormányzat megbízásából tevékenykedik. Számtalan fejlesztést vittek már végig eddig, de a legnagyobbak még előttük állnak. Ezek között megemlítette a közösségi közlekedés egy részének automatizálását, a Gold Line építését és más, az egész városra kiterjedő okos fejlesztések végig vitelét. A Gold Line egy monorail vonal lesz Bangkokban, olyan területeket fog összekötni, amelyek eddig csak hajóval voltak megközelíthetők. „Azt gondolom, hogy az okos város fejlesztéseknek – kiegészülve az új telekommunikációs technológiákkal – egymásra kell épülniük, így válhat Bangkok a jövő városává” – fogalmazott az ügyvezető.

A fórumon bemutatkozott az Antenna Hungária Zrt., a Kuube Hungary Kft., a WebGarden Kft., az Asura Technologies Ltd., az AviBike Kft., a Qamcom Research & Technology Central Europe, az Innovatív Térburkolatfejlesztő Kft. (Platio Solar) és a HeatVentors Hőenergiatároló Kft.