A Civitas Sapiens műhely feladata a Digitális Jólét Program 2.0-ban meghatározott, a települések fejlesztésére vonatkozó, okos város témakörben szereplő célok megvalósítása. Mindez illeszkedik a Digitális Jólét Program eredeti célkitűzéséhez, melynek fő célkitűzése, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertese legyen.

Jelenleg három fő stratégiai irány kidolgozása és végrehajtása mentén segíti elő a városok és falvak digitalizálását:

   1. Digitális térségfejlesztési szakember képzés

Az első komplex jellegű, diplomát adó okos város témájú képzés Magyarországon. A cél olyan szakemberek képzése, akik átfogó ismeretekkel rendelkeznek a digitalizáció és a települések kapcsolatáról, az okos város szempontrendszeréről és gyakorlatáról. A tanított tárgyak között a térség-és településfejlesztés, digitális infrastruktúra, adatpolitika, kiberbiztonság és a smart building is szerepet kap. A képzés az Edutus Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem részvételével valósul meg. A képzésre 2019. szeptember 15-ig lehet jelentkezni a https://probono.uni-nke.hu/szakirany-jelentkezes oldalon.

   2. Okos város pilot mintaprojektek

A mintaprojektek első üteme az okos város megalapozó tanulmány elkészítése. A módszertan példaként szolgálhat az önkormányzati (okos város) fejlesztések számára: adatalapú fejlesztés, mely figyelembe veszi a felhasználói kör nagyságát és igényeit, a finanszírozási és fenntarthatósági szempontját, a település adottságait. A projekt kilenc helyszínen valósul meg, ezek között egyaránt szerepel nagyváros, kisebb település és térség is.

   3. Okos város piactér

A hazai okos város projektek támogatására a Digitális Jólét Program létrehozza az Okos város piacteret, egy infokommunikációs platformot, amely validált és minőségbiztosított szállítókat és termékeket tesz elérhetővé elsősorban az önkormányzatok, illetve állami és önkormányzati tulajdonú intézmények, gazdasági társaságok számára. A piactér célja a hazai okos város projektek támogatása.

A Civitas Sapiens kiemelten fontosnak tartja a határainkon túli, Kárpát-medencei magyar közösségekkel való együttműködés erősítését, így a kölcsönös tudás- és erőforrásmegosztás érdekében a fenti pontok is kiterjesztésére kerülnek.