Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára 2020. december 18-i online zárórendezvényen elmondta, hogy a kupa első körébe, a programozói versenyre mintegy 125 csapat, valamint egyéni versenyzők is jelentkeztek, míg a második körbe, a projektversenyben közel 60 csapat és egyéni versenyző mérettette meg magát. „Az együtt gondolkodás, az együtt munkálkodás olyan kompetenciákat erősít, amelyek elengedhetetlenek” – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, hozzátéve, a digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen, és a versenyzők olyan emberek, akik ezzel már tisztában vannak.

Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője a verseny eredményhirdetésére küldött videóüzenetében kiemelte, az ilyen megmérettetések is alátámasztják, hogy az emberi kreativitás és találékonyság bármilyen kihívást képes leküzdeni. Mindez kiemelten fontos a koronavírus-járvány idején. A DJP ezért két kategóriában is különdíjjal jutalmazta a legjobb versenyzőket. Az ügyvezető szerint az ilyen versenyek miatt egyre többen kaphatnak kedvet a robotikához, illetve a természettudományokhoz, és nem szabad elfelejteni, hogy a jövőt pont ezek a tudományterületek jelentik majd!

Az Edu Robotics Cup új, életkortól független, online megrendezett innovációs projekt- és robotprogramozási challengekből álló verseny, amelyen a programozási ismeretek bemutatása mellett a kreativitás és az újító ötletek is jelentős szerepet kapnak. A WRO-n megszokott korosztályi besorolást kibővítették, így a 25 év felettiek is indulhattak a versenyen, továbbá egyedül is megmérettethette magát, aki elég bátor volt hozzá. A csapatok maximális létszáma azonban továbbra is három fő volt. Az Edu Robotics Cup verseny két részből tevődött össze: egy programozói (Engineer Challenge) és egy projektversenyből (Project Challenge). A versenyzőknek nem volt kötelező mind a két versenyrészen részt venni, maguk dönthették el, hogy a projektmunkában vagy a programozói kihívásban, esetleg mindkettőben szeretnék megmérettetni magukat.

A verseny eredménytáblája itt elérhető.